Протетична дентална медицина

Това е част от денталната медицина, която се занимава не само с възстановяване на дъвкателната функция на зъбите, но включва и изработване на естетически възстановявания като фасети например. Увреждането или липсата на зъб/и се решава с протезиране т.е. заместване на липсващите или силно разрушени зъби с изкуствени такива.

В зависимост от това дали протезната конструкция може да се сваля или не, съществуват неснемаемо и снемаемо протезиране.
Снемаемото протезиране е свързано с изработката на частични (няколко липсващи зъба) или цели протези (на цяла обеззъбена челюст), които могат многократно да се свалят и изваждат от устата. Съществуват различни материали, от които да се изработи протезата, а също и различни видове зъби.

Неснемаемото протезиране включва лечение с трайно фиксирани (циментирани) корони, мостове, инлеи и фасети. В зависимост от особеностите на използваните структури, те могат да се поставят както върху основа от естествен зъб, така и върху дентален имплант.

В зависимост от клиничния случай могат да се използват различни техники и материали за изграждане на устойчиви конструкции, които наподобяват в максимална степен естествените зъбни структури – благороден метал, керамика, цирконий, биосъвместими полимери и др.